De kroon op het afstuderen zetten

Ieder jaar weer ploeteren studenten zich door de laatste fase van hun studie, de scriptie is de kroon op de studie. Het afstuderen heb ik zelf ervaren als een interessante maar pittige fase waarin je zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en eigen visie moet tonen. En als je dan met het zweet nog onder je oksels je boekwerk van een scriptie hebt ingeleverd, de spanning van de verdediging achter de rug hebt en met een opgeheven hoofd kunt verkondigen dat je geslaagd bent, volgt het moment waarop je in het zonnetje gezet wordt om deze knoeperd van een prestatie te vieren.

Bij de Hogeschool kiezen we vaak voor een diploma-uitreiking op school, maar omdat er Corona is en daarmee de prestatie van het afstuderen twee keer zo knap is als normaal, is er dit jaar wel een heel bijzondere locatie gekozen om te vieren dat studenten geslaagd zijn. In het nieuwe Luxor theater verwelkomen we studenten om hun diploma uit te reiken. En ik mag voor onze opleiding de uitreiking hosten!

Dat moet een feestje worden! Nog niet eerder stond ik op een podium van dit formaat en dat doet het bloed sneller stromen! Hoewel de uitreiking om 09.30 uur plaatsvindt en de zon buiten uitbundig schijnt, lijkt het binnen wel alsof een dinershow op het punt van beginnen staat. Overal voor het podium staan kleine tafels met zacht licht erop, de geslaagden hebben hun mooiste kleren aangetrokken en ik hoor geritsel van tasjes waarin kleurige lekkernijen zitten om deze mijlpaal te vieren. We halen samen herinneringen op, staan stil bij de geleverde prestaties van de studenten en reiken cadeaus uit. Ondanks het eenzame traject van afstuderen in Corona-tijd, kunnen we nu samen terugkijken, stilstaan en vieren dat het al deze jongens en meiden gelukt is om de kroon op hun afstuderen te zetten!

Hogeschool Rotterdam, diploma-uitreiking Watermanagement. Nieuwe Luxor Theater, 24 september 2020. Foto Marco De Swart

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *