Gesprek aan tafel

Net voor de zomervakantie kreeg ik een belletje, of ik een rondetafelgesprek wilde begeleiden tijdens de jaaropening van de Hogeschool Rotterdam. Het gesprek zou plaats vinden in BlueCity (een plek die ik al een tijd graag wil bezoeken) en opgenomen worden om later digitaal terug te kunnen kijken. Daar zei ik natuurlijk volmondig “JA” tegen! 

In de voorbereiding belde ik met alle tafelgasten over wat zij te vertellen hadden en ontdekte met wat voor iets gaafs de Hogeschool bezig is. Er is een terugloop in het aantal aanmeldingen voor technische opleidingen, terwijl juist daar de belangrijke uitdagingen voor onze maatschappij liggen. Hoe gaan we studenten voorbereiden op het aanpakken van de complexe vraagstukken die we in de maatschappij zien? Daarover is goed nagedacht en in gesprek met alle tafelgasten werd me steeds duidelijker hoe de Hogeschool onze toekomstige professionals wil opleiden en hoe we ervoor kunnen zorgen dat ook docenten elkaar weten te vinden op de steeds meer overstijgende vraagstukken waarmee we te maken krijgen.

En toen was het showtime! Op een geweldige plek in BlueCity, met uitzicht op de Maas, was een grote tafel in gereedheid gebracht. Overal stonden camera’s en lichtbundels te schijnen en achter een groot doek zat een hele crew met allemaal monitors te kijken of alles goed werd opgenomen. Ik was behoorlijk onder de indruk! Het was een interessant gesprek met mijn tafelgasten en ik genoot volop van de spanning en sensatie van het hele gebeuren.

“Nadine bereidt zich uitstekend voor op haar rol door zich goed in te lezen en haar voorgesprekken met de gasten. Haar enthousiasme is duidelijk te zien, werkt uitnodigend en aanstekelijk en geeft een echte boost aan het gesprek. En ook naast het podium is het heel prettig met haar samenwerken én samen bouwen aan een geslaagd event.”
Opdrachtgever Frank van der Zwan, communicatieadviseur Hogeschool Rotterdam.

De kroon op het afstuderen zetten

Ieder jaar weer ploeteren studenten zich door de laatste fase van hun studie, de scriptie is de kroon op de studie. Het afstuderen heb ik zelf ervaren als een interessante maar pittige fase waarin je zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en eigen visie moet tonen. En als je dan met het zweet nog onder je oksels je boekwerk van een scriptie hebt ingeleverd, de spanning van de verdediging achter de rug hebt en met een opgeheven hoofd kunt verkondigen dat je geslaagd bent, volgt het moment waarop je in het zonnetje gezet wordt om deze knoeperd van een prestatie te vieren.

Bij de Hogeschool kiezen we vaak voor een diploma-uitreiking op school, maar omdat er Corona is en daarmee de prestatie van het afstuderen twee keer zo knap is als normaal, is er dit jaar wel een heel bijzondere locatie gekozen om te vieren dat studenten geslaagd zijn. In het nieuwe Luxor theater verwelkomen we studenten om hun diploma uit te reiken. En ik mag voor onze opleiding de uitreiking hosten!

Dat moet een feestje worden! Nog niet eerder stond ik op een podium van dit formaat en dat doet het bloed sneller stromen! Hoewel de uitreiking om 09.30 uur plaatsvindt en de zon buiten uitbundig schijnt, lijkt het binnen wel alsof een dinershow op het punt van beginnen staat. Overal voor het podium staan kleine tafels met zacht licht erop, de geslaagden hebben hun mooiste kleren aangetrokken en ik hoor geritsel van tasjes waarin kleurige lekkernijen zitten om deze mijlpaal te vieren. We halen samen herinneringen op, staan stil bij de geleverde prestaties van de studenten en reiken cadeaus uit. Ondanks het eenzame traject van afstuderen in Corona-tijd, kunnen we nu samen terugkijken, stilstaan en vieren dat het al deze jongens en meiden gelukt is om de kroon op hun afstuderen te zetten!

Hogeschool Rotterdam, diploma-uitreiking Watermanagement. Nieuwe Luxor Theater, 24 september 2020. Foto Marco De Swart

 

Anders samen

De stad klaarmaken voor klimaatverandering doe je samen. En om die reden werd het eerstvolgende cafe van Water Sensitive Rotterdam samen met de stad georganiseerd. In de wijk Vreewijk dit keer.  Met actieve en enthousiaste Vreewijkers van de Vreewijk Cooperatie,  het verzorgingstehuis Simeon & Anna en organiserende leden van de club van 36. Met zijn allen zorgden we voor een geweldige middag in Vreewijk met bijzondere ontmoetingen.

Na een inleidend interview met Museum Rotterdam, de Vreewijkcooperatie en het programma Samen & Anders gingen bezoekers onder begeleiding van Vreewijkers de wijk in. Allerlei bijzondere plekken werden bezocht. Bij terugkomst werd de Slimme Regenton in werking gesteld en starte de borrel. Een tof cafe weer met nieuwe samenwerkingen en mooie resultaten!

Ik zorgde voor afstemming tussen verschillende partijen, de draaiboeken en was de organiserende lead ter plaatse.

Lees hier meer over dit WSR-cafe of kijk hieronder.

Klaar voor de stad….Af!

Hoe kun je een stad klaarmaken voor veranderingen? In Rotterdam kiezen ze ervoor om allerlei mensen uit de stad samen te brengen zodat je met nieuwe ideeën je klaar kunt maken voor de toekomst. Voor de tweede keer ben ik benaderd door Water Sensitive Rotterdam om een bijdrage te leveren aan het WSR-cafe! En natuurlijk doe ik graag weer mee! Ben je benieuwd naar Water Sensitive Rotterdam? Bekijk dan hier hun website.

Dit keer geen diner in een museum, maar een cafe op een spiksplinter nieuwe plek: Room Mate Bruno. Bruno zit in een oud pand op de Wilhelmina Pier en heeft een enorme evenementenhal waar we een ‘gezellig’ cafe voor 150 man willen creëren. Enerzijds met inhoud, anderzijds met ruimte om elkaar te ontmoeten. En met die opdracht ging ik aan de slag.

Om de hal behapbaar te maken voor bezoekers, kozen we ervoor om hoeken te maken waar je als bezoeker naar een inhoudelijk verhaal kon luisteren of met een discussie mee kon doen. In de rest van de zaal was er een bazaar opstelling waar verschillende initiatieven voor een betere stad te bekijken waren. Door alle biertafels en banken kreeg je bijna het gevoel alsof je in een gezellige biergarten was aangekomen. Als aandenken aan het cafe kon je in de photobooth een boodschap achterlaten voor de stad.

Tijdens de voorbereiding kwamen we tot de ontdekking dat het geluid in de zaal weleens een probleem zou kunnen worden. Door het rumoer en geklets op de bazaar zou er waarschijnlijk niets van de inhoudelijke verhalen te volgen zijn en andersom net zo goed. Als we de inhoudelijke verhalen zouden versterken met geluid, zou je elkaar op de bazaar niet meer kunnen verstaan… En zo kwam het gouden idee op tafel om een silent disco in te huren. Met oordoppen op stand rood kon je in hoek 1 luisteren en meedoen met het inhoudelijke programma. Ging je liever met mensen in gesprek op de bazaar, dan werd je niet overschreeuwd door een versterkte microfoon in een van de hoeken. Al met al een prima oplossing! En door al die gezellige muziekjes op verschillende kanalen gingen aan het einde van het cafe de voetjes van de vloer. Al met al weer een geslaagd cafe!

Welkom in het museum

Soms voel je het ineens: dit is een kans om met twee handen aan te pakken! Onder het genot van een borrel vroeg mijn collega, die ook dagvoorzitter is, “Nadine, we zijn bij WSR op zoek naar een eventmanager voor een diner van 120 man, wil jij dat doen?”. Ik dacht eerst nog “waarom ik?” en meteen daarna herkende ik dat gevoel van “dit is een kans”.

WSR staat voor Water Sensitive Rotterdam, een beweging in Rotterdam die werkt aan de toekomst van de stad. WSR is genomineerd voor Echt Rotterdams Erfgoed en om dat te vieren organiseerde ik in opdracht van WSR mee aan een diner op een wel heel bijzondere locatie: Museum Rotterdam! Ben je benieuwd naar WSR? Bekijk dan hun website.

Het idee voor het diner stond al vast en de inhoudelijke invulling werd door WSR verzorgd. Aan tien tafels werden er tien tafelonderwerpen besproken. Ik stelde een draaiboek op, onderhield contact met de vormgever en met het museum over inrichting, techniek en de catering en hield overzicht over het geheel.

De avond was een fantastisch succes. Met veel energie en enthousiasme werd er aan de tafels besproken hoe de toekomst van de stad eruit kan zien. En hoewel de avond om 20.00 ten einde liep, leken bezoekers nog lang niet uitgepraat. Zo kwam het dat het gesprek op het dichtstbijzijnde terras werd vervolgd.

De hakjes konden uit, de sneakers weer aan. De schouders ontspanden zich en op mijn gezicht was niets anders te zien dan een dikke glimlach. Echt wel tof, om kansen aan te pakken!

10 jaar! Dat is een feestje waard!

Events zijn zo leuk omdat het organiseren en uitvoeren vaak ervan vol zit met verrassingen en succesjes. Omdat de opleiding Watermanagement 10 jaar bestaat organiseerde ik samen met twee collega’s een ‘klein’ symposium om dit heugelijke feit te vieren. We begonnen met een heleboel leuke ideeën. Een magazine, wat toffe sprekers en spannende, interactieve workshops. Misschien nog een plek om te laten zien wat onze studenten voor innovatieve producten maken. Sessies om te laten zien wat we als opleiding in huis hebben. Natuurlijk een borrel, want het belangrijkste is toch dat studenten, alumni en het werkveld elkaar kunnen ontmoeten.

We kregen veel plezier in de organisatie omdat er enorm veel enthousiaste input van docenten, alumni, studenten en het werkveld was voor het verzorgen van lezingen, sessies en workshops. Zo hadden we in no-time een prachtig programma: vier goede sprekers in het plenaire deel, elf interactieve workshops, drie themasessies, meer dan honderd bezoekers en een gave expositie. Er kwam een ontzettend mooi jubileum magazine tot stand door de gigantische inzet van student Jeffrey. Het magazine en foto’s vind je hier.

Je bedenkt dus van alles, gaat aan de slag en wordt steeds enthousiaster omdat anderen zo tof mee willen doen! Je droomt over hoe de dag eruit gaat zien, maar hoe het ECHT verloopt, dat blijft een verrassing tot de dag van de uitvoering! Ons 10 jarig feestje was echt een ontzettend geslaagd feestje. We kunnen ons ‘kleine’ symposium oprecht een groots symposium noemen.

Vier de liefde!

Wat doe je als je op een feestje komt en je kent nog niet zoveel mensen? De kans is groot dat je regelrecht naar het eerste bekende gezicht loopt en een praatje aanknoopt. That’s the easy way. Daarom verzonnen we een andere manier om ‘vrienden’ te maken.

Matthijs en ik vierden onze liefde met vrienden en familie op 6 april. Je verlooft maar 1 keer in je leven en daarom kregen we zin in een liefdesfeestje. Elkaar de liefde verklaren betekent ook dat zijn vrienden en familie, mijn vrienden en familie worden en andersom. Hoogste tijd dus voor een ontmoetingsmoment. Met ballonnen, foto’s en slingers werd de boel versierd. Gasten van ons liefdesfeestje werden verwelkomd met een ‘beating heart’ en kregen vervolgens een ‘wie ben ik’-opdracht. Een beschrijving van één van de andere gasten en zodra je die gevonden had moest je samen een foto maken voor in het gastenboek. En of het werkte! In no-time zat de sfeer er gigantisch in en waren gasten ‘naar elkaar op zoek’.

Ons kado? Een heleboel liefde, blije gezichten en  een gastenboek, vol met hilarische kiekjes van vrienden, die vrienden hebben gemaakt!

Pressure cooker Personal Branding

Zwetende handen, je hartslag in je nek, de zenuwen gieren door je lijf! Je staat op het punt om te solliciteren! Solliciteren doet een mens in zijn leven niet zo heel vaak en het is ingewikkeld omdat je veel vaardigheden en inzichten moet hebben als je gaat solliciteren. Inzicht in je kwaliteiten bijvoorbeeld, weten welke kant je op wilt in je carrière en een gesprek kunnen voeren met een opdrachtgever. Omdat de meeste studenten geen tot weinig ervaring hebben met solliciteren organiseer ik bij de opleiding Watermanagement een week lang workshops die studenten klaarstomen voor het sollicitatiegesprek.

In samenwerking met de watersector organiseer ik een tiental workshops gericht op personal branding waaronder ‘YES, I can!’, ‘Schrijf je unieke brief’, ‘Pimp je LinkedIn-profiel’ en ‘de Do’s and Don’ts van het sollicitatiegesprek’. De student is vrij om workshops te kiezen die passen bij haar of zijn ontwikkeling en behoefte. De week sluit af met een sollicitatiegesprek met een potentiële opdrachtgever voor een stage.

Wat studenten zeggen over deze week:
“Ik heb op een leuke manier mijn kwaliteiten verder ontdekt”.
“Door de personal branding week ben ik beter geworden in mezelf durven zijn, mijn positieve vaardigheden naar voren brengen en rustig blijven”. 
“Ik heb geleerd dat je door een goede voorbereiding en een open houdingen een heel prettig gesprek kan hebben”.